steder
& MENNESKER


Krogerup Højskole

Først herrgård, senere højskole


Krogerup Højskole har til huse i en gammel herregård, som har været brugt som højskole siden skolens første forstander, teolog Hal Koch, startede i 1946. Det var en del af en større demokratisk samfundsmæssig oprustning, der fandt sted efter anden verdenskrig. Håbet var, at Krogerup som en ny medborgerskole skulle uddanne fremtidige generationer til at værne om og udvikle det danske demokrati. Hal Koch insisterede på, at demokratiet “ikke er en sejr, som er vundet, men en kamp, som stadig går på”.

Herregård

I 1661 fik Hans Rostgaard herregården af kongen som tak for sin indsats i svenskekrigene. I 1776 blev opførelsen af hovedbygningen færdig, udført af familien von der Maase færdig, som Hans Rostgaaards barnebarn havde giftet sig ind i. Godset overgik senere til familien Brun, og da hofjægermesterinde Ida Tesdorf Brun døde i 1939, ønskede arvingerne ikke at overtage godset, der dermed gik tilbage til staten.
I 1942 overtog Statens Jordlovsudvalg hovedbygningen. Krogerups fire avlsbygninger blev skilt fra og tilhører nu Skov- og Naturstyrelsen. I dag er Krogerup Avlsgård økologisk landbrug, som forpagtes af Aarstiderne.
Under krigen blev bygningen brugt til uddannelsessted for kystpolitiet, og i 1944 stormede tyskerne stedet som led i interneringen af det danske politi. Halvdelen af kadetterne blev taget til fange og sendt i koncentrationslejre - den anden halvdel var heldigvis på øvelse i de nærliggende skove, og det lykkedes dem at flygte. Resten af krigen brugte tyskerne stedet.
Efter befrielsen blev højskolen oprettet.

Krogerups park

I 1700-tallet var parken en fin barokhave, der senere i 1800-tallet blev omlagt til klassisk engelsk parkanlæg, som man stadig kan ane resterne af.
Parken er fyldt med meget gamle træer, især egetræer, hvoraf et menes at være 700-800 år gammelt. Der er også en ca 300 år gammel lindeallé. Parken er hjemsted for mange arter flagermus.
Parken er en del af fredningen af kystkilen ved Kelleris og er offentlig tilgængelig.

I 2022 indgik Krogerup Højskole et samarbejde med Nationalpark Kongernes Nordsjælland om en naturplan for parken med et langsigtet mål om fortsat at tage vare på naturværdierne i området omkring højskolen. Naturplanen er udarbejdet af Natur 360 og bruges også i højskolens undervisning.

Kilde:
Krogerup Højskoles hjemmeside
Naturplan for Krogerup Højskole af Beck, L.M. og Milbak, R. (2022), Nationalpark Kongernes Nordsjælland

Fotos: Nina Dolriis, juni 2024

beliggenhed

Krogerupvej 13
3050 Humlebæk

 
Forrige
Forrige

Fredens-borg husene

Næste
Næste

Hegnsholt