skoletjeneste

gratis for alle skoler i Fredensborg Kommune

KOM OG MÆRK HISTORIEN

Det er med stor fornøjelse, at vi kan tilbyde skolerne i Fredensborg Kommune et besøg i skolen, som den var ca 1900 - 1920. Undervisningen i skolestuen foregår som et rollespil med fru Seerup som lærerinde. Rollespillet tilpasses 0. - 9. klassetrin.

Historisk baggrund:

Rytterskolen i Avderød fungerede som skole fra 1723 til 1942, hvor Karlebo Skole blev bygget. Lige siden Frederik d. 4. oprettede 240 skoler i rytterdistrikterne har det, der endte med at blive folkeskolen, været en kampplads og genstand for alle mulige reformer og politiske kompromiser.
I skoletjenesten har vi valgt at fokusere på perioden 1899 - 1920, en tid hvor skolen begynder at ligne folkeskolen, og hvor mange traditioner og skolekulturen levede videre helt op i 1960’erne.
Med lovene fra 1894 og 1899 tog man til efterretning, at alle nu i princippet var borgere i et nyt moderne samfund, hvor rollerne ikke længere var fastlagt af stand som under Enevælden. Man ønskede oplyste, kristne, nyttige og fædrelandskærlige borgere. Kravet om større viden om verden udmøntede sig i, at geografi og historie blev selvstændige fag, uden at sang, dansk, regning og religionsundervisning blev forsømt. Naturfag var ønskværdigt. Hvert køn skulle opdrages til sin fremtidige rolle: håndarbejde for pigerne og sløjd for drengene. Men da skolerne på landet var underlagt sognerådene, var der vide rammer for, hvor meget boglig viden blev vægtet. På landet tog man højde for, at børnenes hjælp var uundværlig. Der var derfor i Danmark store regionale forskelle på, hvor godt børnene blev uddannet.
De fleste lærere var omkring år 1900 uddannet til deres fag, og den nye lov sikrede, at der blev undervist 41 uger om året, og at visse mål blev nået. Læreren var en vigtig person i lokalsamfundet, én man så op til og som skulle være et forbillede. Der stod stor respekt om læreren. Børnene skulle være lydige, påpasselige, flittige og høflige. Hvis de ikke var det, måtte man gerne slå dem. Det var først i 1967, at denne sanktion blev afskaffet.

Program for undervisning som i 1900-1920 i skolestuen
(varighed 45 min)

Undervisningen tager sit afsæt i i hæftet ”Skole i gamle dage” med lokale billeder fra skolerne i Fredensborg Kommune anno 1900.

  1. Velkommen – rytterskolens historie præsenteres i de autentiske rammer.

  2. Rollespillet starter, mobiltelefoner, eventuelle kasketter og ure afleveres for at skabe tids-illusionen.  Afstraffelse metoder afprøves (frivilligt). Eleverne stiller op i kønsadskilte rækker.

  3. I skolestuen kigger vi på lokalet og fremdrager de ting fra skolen i gamle dage.

  4. Samtale om skolens værdier (Gud, konge og fædrelandet) anno 1900 og disciplinen i skolen. Vi synger en sang og beder fadervor.

  5. Dansk og matematik undervisning anno 1900 tilpasset klassetrinnet. I dansk inddrages skiffertavler, grifler og blæk pen, og i matematik inddrages kuglerammerne.

  6. Afslutning, eleverne forlader lokalet.

Der er plads til ca 12 elever ad gangen i skolestuen – resten af klassen holder frikvarter i haven og prøver museets gamle legeredskaber. I skal derfor afsætte ca 2 timer til besøget hos os. Klassens lærer er med gruppen i haven.

Undervisningen tager afsæt i Børne- og undervisningsministeriets vejledninger for faget historie i Folkeskolen.